Bandenkraan of rupskraan, hoe maak je de juiste keuze? 

Bij graafwerken wordt vaak gebruik gemaakt van graafmachines zoals kranen om het werk te leveren, maar hoe maak je de beslissing tussen een bandenkraan of een rupskraan? Key-Tec lijst voor u de voor- en nadelen op:

 

Voordelen van een bandenkraan

Bandenkranen worden vaak gebruikt omdat ze zo mobiel zijn. Je mag met ze op de openbare weg rijden, waardoor je geen extra vervoer nodig hebt. Ze kunnen een snelheid van 20-40 km/u bereiken. Een rupskraan wordt vaker gebruikt op een vaste plaats, waar slechts beperkte rijafstand is tussen de verschillende werkzaamheden. Bandenkranen zorgen ook voor minder schade aan een ondergrond van beton of asfalt.

 

 

Voordelen van een rupskraan

Een rupskraan, in tegenstelling tot een bandenkraan, maakt gebruik van rupsbanden. Rupsbanden dragen de kraan over een groter oppervlak. Hierdoor kan het gewicht van de kraan beter verdeeld worden en gemakkelijk gebruikt worden op modderige ondergronden en moeilijk begaanbare terreinen, zonder dat de rupskraan wegzakt of zichzelf vast rijdt. Rupskranen zijn duurzamer dan bandenkranen, maar minder mobiel. Ze zijn minder snel dan bandenkranen en schadelijker voor het wegdek.