Hoogwerkers: veilig en correct gebruik

Hoogwerkers zijn ideaal voor werkzaamheden op hoogte, maar ze brengen ook bepaalde risico’s met zich mee. Als werkgever ben je verplicht om een veilige werkomgeving te garanderen. In dit artikel delen we enkele belangrijke aandachtspunten.

Wettelijke verplichtingen

De Nederlandse wetgeving stelt duidelijke eisen aan het gebruik van hoogwerkers:

  • Gebruikers dienen vooraf instructies en gepaste opleiding te krijgen. Deze opleiding moet regelmatig worden herhaald om de veiligheid te waarborgen.

 

  • Gebruikers moeten fysiek en mentaal geschikt zijn voor de taak. Hieronder valt ook tijdelijke ongeschiktheid door ziekte of verminderde alertheid. Het is verboden om gevaarlijk werk uit te voeren onder invloed van alcohol, drugs of andere psychoactieve middelen.

  • De hoogwerkers dienen periodiek gekeurd te zijn.

  • Passende veiligheidsmaatregelen moeten in acht worden genomen. Denk aan valbeveiliging, werkschoenen en het dragen van een veiligheidsharnas.
  • Voor de start van de werkzaamheden moet er een risicoanalyse worden uitgevoerd. Op basis daarvan moeten passende preventiemaatregelen worden genomen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.

 

Praktische veiligheidstips

  1. Inspecteer de machine vóór elk gebruik op schade, lekkage of defecten.

  2. Zorg voor vlakke ondergrond: vermijd hellingen en oneffenheden.

  3. Draag een veiligheidsharnas bij open werkplatforms.

  4. Beperk gebruik bij windkracht 6 of meer of zwaar weer zoals onweer.

  5. Let op obstakels boven en rondom de machine.

  6. Verplaats de hoogwerker niet als er iemand zich bevindt in het werkplatform op hoogte

 

Wie mag een hoogwerker bedienen?

Hoewel er in Nederland geen wettelijke verplichting is voor een officieel certificaat om een hoogwerker te bedienen, stellen veel opdrachtgevers en werkgevers wél eisen aan de bekwaamheid van de bediener. Dit is onderdeel van hun zorgplicht volgens de Arbowet.

Veelvoorkomende eisen zijn:

  • Interne opleiding + bewijs van bekwaamheid

  • Of een externe opleiding met examen (zoals IPAF of VCA)

 

 

Hoewel een certificaat dus niet wettelijk verplicht is, wordt het in de praktijk vaak als minimumeis gezien om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen en aansprakelijkheid te beperken.

Key-Tec verhuurt enkel machines die voldoen aan alle veiligheids- en keuringsnormen. Bekijk hier ons huuraanbod hoogwerkers.